Selecteer een pagina

5 trucs voor de perfecte bedrijfsfilm

Vaak zien we bedrijfsfilms voorbij komen waarbij je na een aantal seconden al weg klikt en dat is zonde. Je hebt dus veel geld uitgegeven aan een film waarmee je de plank dus finaal misslaat.

Een goede film is hét visitekaartje van elk succesvol bedrijf. Met een goede bedrijfsfilm krijg je meer bezoekers op je website. Mensen krijgen een goed gevoel van je bedrijf en willen dus graag klant worden. Kortom: hoe maak je de perfecte corporate video?

Steadicam

Een voorbeeld van een perfecte bedrijfsfilm.

1

Film is beleving

Weg met grote opsommingen van alle feiten waarom jouw bedrijf beter is dan de rest, dit komt niet over bij de kijker en wekt een negatief gevoel op. We zeggen daarom ook niet voor niets “film is beleving”. Als je een goede bedrijfsfilm wilt hebben moet je gaan denken als een filmregisseur. Een goede verhaallijn is belangrijk om de spanning bij je kijker vast te houden, de rode draad dus. Wie zijn jullie? Wat doen jullie? Waarom moet de kijker juist met jullie in zee gaan en niet met je concurrent? Combineer deze verhaallijn met de juiste emoties. Hierdoor verklein je de afstand en zorg je ervoor dat de kijker echt betrokken wordt bij je bedrijf. Laat zien dat er plezier op de werkvloer is maar tegelijkertijd alle touwtjes strak in handen zijn.

2

Alsof je een speelfilm maakt

De medewerkers, directeuren en klanten van je bedrijf zijn de acteurs in jouw bedrijfsfilm. Deze mensen moeten prettig zijn om naar te kijken, goed kunnen articuleren en spreken met de juiste intonatie. De juiste intonatie is belangrijk om je boodschap goed te laten overkomen. Je boodschap moet helder zijn zonder moeilijke woorden of vakjargon. Het is dus alsof je in een kroeg staat en samen een gesprek aan gaat, alleen er is geen bier. “Vertel het in Jip en Janneke taal”.

3

Oorstrelende muziek

Ooit wel eens een nummer van Frans Bauer onder een bedrijfsfilm gehoord? Inderdaad, wij dus ook niet. Dit is misschien een extreem voorbeeld van hoe het dus niet moet maar je kan je voorstellen dat de uitstraling van je bedrijf totaal naar de knoppen gaat. Alhoewel, met een film over je entertainment bureau kom je er nog enigszins mee weg. Afijn, wat ik bedoel te zeggen is het volgende. Muziek moet een ondersteuning zijn voor je film door videobeelden te versterken. Muziek is emotie en moet dus aansluiten bij visuele emoties. Zorg voor de juiste balans met je favoriete voice-over en quotes en je krijgt een prachtige film. Het zijn niet alleen de videobeelden die belangrijk zijn maar ook de audio.

4

De perfecte lengte

Wie is je doelgroep en waar wil je de film voor gebruiken? Dit zijn twee van de vele vragen die bepalend zijn voor de lengte van je film. Er bestaat geen standaard lengte voor de ultieme bedrijfsfilm. De film die je laat zien aan een potentiële nieuwe klant kan veel uitgebreider zijn dan de film die je online gaat inzetten op Social Media. Wist je dat bijna 70% van alle fims op Facebook zonder geluid worden bekeken? Je kan er dus voor kiezen om ondertiteling toe te voegen. 

5

De filmpremiére

Nu jouw prachtige bedrijfsfilm klaar is wil je hem natuurlijk aan iedereen laten zien maar hoe pak je dit nu verstandig aan. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen. Verspreiden kan eenvoudig en kosteloos via YouTube, Twitter en Facebook. Ook kan je ervoor kiezen om een betaalde YouTube campagne op te gaan zetten waarbij je exact kan aangeven welke doelgroep jouw film te zien krijgt. Zorg ervoor dat je een korte versie hebt voor van maximaal één minuut voor online media.

Vragen over een bedrijfsfilm?